renungan mataku...

2011



Thursday, May 5, 2011

aircraft cleaner


nantikan cuti semester yang bakal bermula cuti.....cuti yang panjang lagi lama...hampir 5 bulan cuti owh...


antara tempat kerja yang 1st kami buru adalah MAS...

Subang airport sebab diriku pernah berjinak-jinak disana tahun lepas bersama spirit aerosystems...haha...

MAS byk betul pakai sub kontraktor...

nak tau tak apa kelebihan kerja dengan kontrak MAS ni...

antara yang disenaraikan dalam list kelebihan bekerja sebagai cleaner...

=> dapat melihat dan berjumpa dengan pramugara dan pramugari yang hensem lagi cantik bergaya lah sangat....


haha :-)

buat lawak la plop orang yang upload iklan kat mudah dan majalah.com


antara isi kandungan kontrak pula, sekiranya tidak cukup 6 bulan bekerja, sebanyak rm 250 daripada gaji akan dipotong sebagai penalti kerana melanggar kontrak...huhu..banyak tu...kami nak kerja tak sampai 6 bulan....


adalah briefing plop daripada mr zainuri...antara isi briefingnye :


- saya amat mengalu-alukan kedatangan anda semua menyertai warga kerjasama kami dengan MAS
- kerja ni bukan macam cuci kereta..motor, van dan sebagainya, tapi kerja cuci sebiji kapal terbang luar dan dalam..kerjanya mudah, hanya perlu pandai membaca dan menulis..
- tapi saya kesiankan kamu semua, kamu semua ada pendidikan, ada diploma, saya sarankan kamu aplly semi skill atau mekanik kalau ada sijil2..tapi sebelum dipanggil interview untuk jawatan tersebut, kena tunggu ada kekosongan dahulu..
- sementara nak tunggu kekosongan jawatan tu, kalau tak de kerja apa, tak nak bazir masa, kerjalah cuci kapal terbang dulu..
- bla bla bla exactra2....panjang lagi


macam tu lah lebih kurang isinya...



selepas habis briefing...
balik rumah, kami semua 6 orang pun discuss la...wat discussion gitu...

kami decide, cari kerja lain...lagi berbaloi daripada cuci berbiji-biji kapal terbang...


begitulah kisah pencuci kapal terbang yang tak sampai 1 minute pun bekerja...tapi dah 3 keping gambar pasport terbang, 2 keping ic photostat terbang coz bagi kat admin masa isi form hari tu....huhu...

nak tuntut balik boleh x???


NAMUN DALAM HATI KU BERKATA...

masih ADAKAH harapan...

daku ingin apply jawatan semi skill guna resume dan sijil DCA ( department of civil aviation ) ku...haha...

5 comments:

  1. salam....mcm mane nk dapatkn keje aircraft cleaner tu ye?sy berminat dan ada masa lapang tp xtau care nk cari keje ni...tlog bantu

    ReplyDelete
  2. Bekerja samada di KLIA @ Subang. Masa kerja 8-5 samada normal @ shif. MESTI MEMPUNYAI KENDERAAN SENDIRI (motor@kereta)Hostel disediakan untuk KLIA(ikut kekosongan) Berminat,datang temuduga bersama gambar ukuran passport 4keping, salinan IC 4keping ke:
    E142,143 Jalan 6 Kosmopleks, Bandar Baru Salak Tinggi, 43900 Sepang Selangor
    Tel : 03 8706 5711
    H/P : 017 552 9846 En Nasron (untuk KLIA)
    H/P : 013 397 5441 En Zainuri(untuk Subang)
    Kemasukan segera, tiada tarikh tutup

    ReplyDelete
  3. Berapa gaji sebagai cleaner tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni x pasti...biasanya ikut jam...dulu RM3.80/HOUR

      Delete
  4. Berapa gaji sebagai cleaner tu?

    ReplyDelete

nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown