renungan mataku...

2011



Thursday, January 20, 2011

surah ad-dukhan

SURAH AD-DUKHAN (surah yang ke-44-mengandungi 59 ayat)


Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya".


best kan..baca Quran tak sampai pun 20 minut...tp dapat ganjaran mcm ni...

kite tgok lg...


Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda: " sesiapa yang membaca " Haaim Ad-Dukhan " pada malam Jumaat, maka diberi keampunan baginya. "


Daripada Zaid Ibnu Haritsah r.a, sesungguhnya Rasulullah saw bersabda kepada Ibnu Zayyad :
"Sesungguhnya aku simpan sesuatu, maka apa dia?. Maka Nabi saw simpan baginya surah 'Ad-Dukhan', maka baginda bersabda dia ialah "AD-DUKHAN" dan bersabda lagi : Pergilah. Masyaallah, kemudian dia pergi ."


ada lagi 6 surah pilihan..nantikan pada episod akan datang...

Sunday, January 16, 2011

resPONsibiLiTy

mase kite kecik...kite x sabar2 nak jadi org besar...

nak men bola...nak jadi polis...nak jadi bomba...cm2 la...

mase kite nek basikal...x sabar nak bawak motor...bile da bwak motor..x sabar nak drive kereta...bile da ade kereta..nk tukar kereta baru..nk tukar kereta sport..nk kereta mewah...

DULU...

mase kte skolah rendah..x sabar nk masuk skolah menengah.. bile dah spm..x sabar nak masuk universiti...bile da abis blaja..da keje...ase nak jd budak kecik semula...ase nk skolah semula...

bile da tua ase nak muda kembali...haha...manusia x pernah puas....

nie iklan je...topik sebenar adalah..........

TANGGUNGJAWAB....

beratnya yang terpaksa di galas....berat lagi bahu yang memikul...

bermula ketika kita berada di dalam perut ibu bapa kita..bermulalah tanggungjawab kita..

Maksud firman Allah dalam surah al-Insan : 2

" Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat "


selepas 9 bulan 2 minggu kita pun di lahirkan di dunia yang fana ini. tanggungjawab mengasuh, menyusu, menjaga...semuanya masih lagi bergantung pada orang tua kita. namun, apabila kita sudah mumayyiz..sudah akil baligh..bagi lelaki, dah mimpi basah..bagi yang perempuan, dah keluar haid...Maka bermulalah tanggungjawab memikul dosa dan amlan sendiri sebagai seorang ISLAM..hamba pada Allah, solat lima waktu x boleh tinggal, puasa di bulan ramadhan, menghormati orang tua...


nantikan sambungannya





Friday, January 14, 2011

i no can do



I No Can Do
Fabrizio Faniello

I walked on the street
When of all the friends i meet
Is the one, one who is with you

He says to coming now
Come to dinner come to town
In my girl, what am i to do?

No one knows, in my heart it's you
No one knows, my heart belongs to you


I coming on my own

And i say my girl is home
But i know, know it doesn't true

When i said it face to trace
And i want to live this face
Cause i have only eyes for you

I'm afraid i'll betray it soon
I'm afraid that I'll betray it soon




reff..I no can do, i no can do
I cannot open up my heart
Along that side to the night and send my tears to the
stars
I tell the moon how i feel but never knew
I no, i no can do


I no can do, i no can do
But i am sure how i feel
You are the one that i love
The moon, the stars no doubt it's real
but never you, cause i no more heart to steal
I no can do, i no can do


I'm going back inside
and pretend that i'm alright
But you knew, knew must spinning around

It's hard for me to say
Saying everythings okay
Cause i see, you have someone now
And my love, never will be found

And my love, it never will be found






click here to hear



Thursday, January 13, 2011

air asia landing gear problem











landing gear is one of the important systems in an aircraft..
its support the aircraft when to land or cruising to take off.
its also support the aircraft to taxing on the ground..





berminat untuk menjadi jurutera pesawat???


















pendapatan sendiri...

sampai bilakah kita perlu bergantung pada keluarga kita???

sampai bilakah kita mengharap bantuan daripada orang lain??

sampai bilakah kita berharap...memohon..meminta....

umur orang tua kita semakin hari semakin bertambah...begitu jugalah kita...

apa kata kita pula yang menghulur wang pada mereka bermula di usia 20an...

biarpun anda bergelar seorang pelajar..masih menuntut di universiti...anda masih boleh berdikari...mencari wang sendiri dengan cara yang halal...

aku memang di lahirkan dalam keluarga yang susah suatu masa dahulu. alhamdulillah, sekarang tidak lagi..

mungkin itu faktor utama aku sentiasa berfikir untuk mencari pendapatan sendiri walaupun masih lagi belajar..

alhamdulillah..yuran pengajian telah ku bayar menggunakan duit hasil titik peluh ku sendiri..

memang susah untuk anage masa belajar dengan masa untuk bekerja..

pekerjaan yang paling senang sewaktu masih belajar adalah bekerja sendiri...
busness sendiri ni ikut kemampuan diri sendiri sebab masa nak bekerja anda sendiri yang tentukan..

namun begitu ada banyak pekerjaan yang anda boleh bekerja pada masa yang singkat, tetapi pendapatan yang berpatutan..

antaranya adalah bekerja sambilan di kedai berhampiran kampus anda..cukuplah sekadar bayaran rm5 sejam,

pekerjaan lain adalah menjadi guru tuisyen

selain itu anda juga boleh menyediakan perkhidmatan untuk orang lain seperti printing, sewa kereta, atau apa2 kemahiran yang anda miliki seperti seni bela diri..

anda juga boleh menjadi pencipta alam sekitar..anda boleh mencuba membuat produk yang kreatif daripada bahan terbuang seperti kotak atau kertas..tempurung..tin2 kosong.kemudian di jual pada kedai cenderamata..

jika anda masih tidak mampu membuat kerja2 seperti ini..anda boleh mengaplikasikan pelajaran didalam kelas supaya menjadi sumber pendapatan anda. contohnya subjek lukisan menggunakan software solid work. anda boleh memantapkan skill design anda dengan mencipta pelbagai idea kreatif, kemudian hasil design anda di jual pada syarikat yang berkaitan..sekiranya dalam bidang penulisan, anda boleh menghasilkan karya yang kreatif..


tiada alasan untuk saya tiada masa untuk mencari pendapatan sendiri..tiada alasan untuk menelofon ibu bapa kita semata2 meminta wang daripada mereka untuk perbelanjaan anda ketika belajar...malahan anda mampu mengubah gaya hidup mengharap pada orang tua kita...


TANGAN YANG DI ATAS LEBIH BAIK DARIPADA TANGAN YANG DI BAWAH...

tangan yang di atas bermaksud tangan yang memberi..tangan yang di bawah adalah tangan yang menerima pemberiaan...

ayat ini menggambarkan bahawa mereka yang bersedekah itu lebih baik..


nasihat rasulullah saw, " sesungguhnya harta di dunia ini seperti tumbuh-tumbuhan muda yang menghijau dan manis rasanya. Barang siapa yang mendapatkannya dengan cara yang terhormat, maka baginya akan mendapat berkat. Namun, barang siapa yang memperoleh rezeki daripada cara yang tidak sepatutnya, maka tiada keberkatan sehingga dia akan bernasib seperti seorang yang makan makanan dalam kuantiti yang banyak sekalipun tetapi tetap tidak pernah merasa kenyang "


Wednesday, January 12, 2011

part time di mcD




waktu malam ku sangat membosankan..selepas melihat buletin utama..aku sudah tidak tahu nak buat apa...akhirnya, aku mengambil keputusan untuk membuat kerja sambilan.

di samping itu, aku dapat mengumpul duit untuk meneruskan pengajian ke peringkat seterusnya.

selepas tamat latihan di malaysian institute of aviation technology, aku menjalani latihan di spirit aerosystems.

waktu latihan seawal jam 8am-530pm..
2 minggu pertama di beri latihan untuk menyiapkan setiap panel pada bahagian sayap AIRBUS A320.

selepas tamat latihan, aku bekerja di mc Donald's Litrak, LDP hentian sebelah barat.
aku masuk kerja pada permulaannya pada pukul 7.00pm.

memang penat..kadang-kadang balik kul 1am..lau x larat balik kul 12 am...tengok keadaan la..
lau semua kerja da siap..memang nak balik cepat..aku memang x suke buat kerja separuh jalan, kemudian tinggalkan pada org lain untuk siapkan..itu memang paling x suke..sebab tu lau kerja x siap..sanggup balik lewat..


selepas sudah biasa bekerja di sana, aku mengambil keputusan untuk masuk terus selepas pulang dari airport subang..memang rush, kul 5.50pm da sampai kat litrak..trus msuk keje..haha..memang kalut..

tapi minggu berikutnya da x jadi masalah..

alhamdulillah...lama jugaklah kerja..dari bulan julai sampai lah awal januari..sehari sebelum daftar masuk belajar..

banyak betul pengalaman kerja kat sini..melayan ragam manusia ni memang macam2...

bermula bekerja di bahagian kitchen pada bulan pertama, selepas itu di bahagian kaunter, runner, kemudian counter drive true...

pernah membawa duit beribu ringgit untuk di tukar wang kecil..rm 1 dan rm 5...memang mendebarkan, bawak duit banyak2..

alhamdulillah tiada pengalaman yang kurang enak..

ketika berada di kaunter, ada customer yang sentiasa tidak puas hati dengan layanan yang kami berikan..ada yang inginkan burger yang sama bentuk seperti gambar yang dipamerkan, seperti yang diiklankan di tv, akhbar..ada customer yang mabuk...dan macam2 lg...

Sunday, January 9, 2011

aku seorang operator sayap airbus A320 & A321

selama hampir 6 bulan aku menjalani latihan di bawah program aprentice daripada spirit aerosystems dan uniKL malaysian institute of aviation technology ( unikl miat ).

semasa akhir semester yang lepas, ketika final exam, syarikat berkenaan menawarkan tawaran tersebut.

pada sebulan pertama, kami menjalani latihan di miat bagi kursus composite dan sheet metal in aircraft part. pada hari pertama di miat, kuliah human factor in aviation lecturer by mr mohd noor hj said.

hari berikutnye kelas introduction to aviation industry by mr ir abu zaid bakar...nantikan sambungannye..

Saturday, January 8, 2011

pilihan cita2 dan kerjaya...

malaysian institute of aviation technology..

institusi pengajian yang pernah menjadi idaman kalbu ku suatu masa dahulu...

4 tahun yang lepas aku di tawarkan pengajian dip in aircraft engineering avionics..


setelah melepasi ujian bertulis dan interview oleh lecturer m
iat di pejabat mara kota bharu, selepas 2 minggu aku ditawarkan program tersebut...

kos yuran pengajian mencecah hampir rm 40k...mara menawarkan pinjaman...namun..disebabkan kos ini hanya mendapat pengiktirafan daripada DCA ( departmen of civil aviation ), BCAR , CAA (civil aviation authorities), masih dalam proses mendapat LAN...ada pihak memberi pendapat supaya melupakan hasrat ini...



selepas 4 tahun, aku mencuba lagi...


pilihan pengajian yang ditawarkan pada diri ku adalah aircraft engineering technology in avionics..

selepas melalui ujian IQ bertulis tanpa kalkulator, interview pun bermula...

soalan yang lebih sukar ditanya...everything in english...

me : good morning and assalamua'laikum..


panel 1 : take ur seat 1st

after seat, i give my resume and certificate file to them...

panel 1 : tell your name and introduce yourself?

after introduce myself...


panel 1 : what are you doing now?

me : now im training under spirit aerosystems in aprentice programs for composite and wing structure airbus A320 and A321 model.


panel 1 : are you contract or born with spirit?

me : no, im only trainee with them.

panel 1 : why u choose miat?

am : bcoz i like aerospace engineering and aviation industry..

panel 1 : what u know about avionics?

me : avionics come from words aviation and electronics. relationship between an electronics systems in aviation like aircraft, helicopter, rocket and fighter jet from their cockpit at front until the ends parts in the tails. its very familiar in auto pilot systems nowdays. also in navigation systems by using glass screen cockpit in modern aviation. radio systems and others.

panel 2 : how to start an aircraft engine ?

am : from my study at previous class of aircraft systems, to start the aircraft engine, usually, the engine start by using the source from auxiliary power unit APU. auxiliary power unit (APU) is a device on a vehicle that provides energy for functions other than propulsion. They are commonly found on large aircraft, as well as some large land vehicles.Turbine engine must be accelerated to a high rotational speed in order to provide sufficient air compression for self-sustaining operation

panel 1 : in electric systems, aircraft use DC or AC systems..

me : from my knowledge, aircraft systems use DIRECT CURRENT.

panel 2 : can you explain about NDT and quality control?

me : non destructive inspection test is to checks and testing the material. radiographic, ultrasonics, eddy current systems, liquid penetrant test, and magnetic test are example of NDT that check or test by professional QC.

then....bla2 bla222....panjang btol interview nye..

last question, if miat offer this program to you, you come in here or not??


selepas 2 minggu, aku check kat admission.unikl.edu.my..tahniah, anda berjaya ditawarkan pengajian ke miat...2-3 hari selepas tu, fon vibrate msg masuk, mase tu tengah pasang wet plate kat moveable fairing..tgok msg dr miat..


kos pengajian bernilai rm 60k...
memang mahal...so..i decide, if i get scholarship from mara, i enter miat, if late get the scholarship...i forget my dream to study at miat...

huhu....




History

Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT) is the pioneer aviation institution in Malaysia and it is a wholly owned subsidiary of Majlis Amanah Rakyat (MARA). Also we are the first Maintenance Training Organisation (MTO) approved by the Department of Civil Aviation Malaysia (DCA) to offer aircraft maintenance technology programmes .

Initially established as part of MARA Vocational Training with Northrop-Rice U.S.A as the technology provider; it was previously located in Malacca known as MARA-Northrop Rice Institute (MNRI) and was located in Malacca. With the expansion of the programmes and increased student enrollment, MNRI became known as Malaysian Institute of Aviation Technology Sdn. Bhd. (MIAT). MIAT took another step further in its bid to be part of Universiti Kuala Lumpur, and hereon known as Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT).

The first of its kind in Malaysia, UniKL MIAT is responsible in imparting ab-initio training to students in the field of Aircraft Maintenance Engineering where the university is qualified to offer European Aviation Safety Agency (EASA) Part 66 Aircraft Maintenance Engineer License training program in collaboration with the German strategic alliance company. UniKL MIAT had been selected to be the recipient of the prestigious Asia Pacific Aerospace & Defense Awards in Aviation Training: Aviation Workforce Development Organization Category for the year 2008 by Frost and Sullivan. UniKL MIAT aims to become the premier Center of Excellence for aviation training institution specializing in Aircraft Maintenance Technology in order to meet the current and future global demand.

menunggu hari esok...menghitung yang tak pasti...mengenang yang silam datang kembali

jangan lah duk sorang-sorang...sebab nanti macam-macam benda yang difikirkan...

adakah anda mengalami perasaan sedemikian??


ingin tahu jawapannye...cubelah anda bersendirian tanpa ada insan lain di sisi anda...rasailah sendiri...

waktu lain...bangun tengah malam tahajud...memang sunyi sangat2..tp tenang kan hati yang lara

Friday, January 7, 2011

menahan sabar...

banyak betul dugaan yang datang menimpa2...sampai tak sanggup nak hadapi lagi..

dugaan mengajar kite untuk bersabar...ujian yang Allah berikan adalah mengikut kemampuan kite..tidak perlu sedih dan kecewa...kerana setiap ujian pasti ade hikmah dan jalan penyelesaian yang lebih baik untuk kita...

tidak semua yang kita impikan adalah terbaik untuk kita...mungkin ada peluang lain yang lebih baik untuk kita...begitu juga segala perkara yang kita tidak suka belum tentu baik untuk kita...

kita mestilah berfikir secara rasional...fikir baik buruknya...jangan biarkan emosi menguasai diri kita kerana emosi menggangu pemikiran yang positif dan jawapan sebenar yang terbaik untuk kita....

siapa pun kita pada hari ini tidak akan kekal untuk selama-lamanya kerana tiada yang kekal abadi di dunia ini...

walaupun kita berlari sepantas yang mungkin...kemenangan yang di gapai..apabila kita leka...kita tersadung...rebah tidak terdaya...tidak mampu berdiri lagi...
nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown