renungan mataku...

2011



Wednesday, October 31, 2012

evolution of rotArY wing

http://www.helis.com/pioneers/
click here















2012 ????

new evo???

autopilot systems??

gyro??

UAV......



al-Fatihah untuk arwah Muhammad Abu Huzaifah Najib


arwah merupakan pelajar semester akhir Kejuruteraan Mekanikal, UiTM...

Ya Rahman...Ya Rahim...ya Allah....kami mohon padaMU, untuk sahabat kami...Muhammad Abu Huzaifah bin Najib, naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang beriman,  lindungilah keluarganya yang masih hidup. Ampunilah dosa kami, wahai Tuhan sekelian alam, luaskanlah kediaman baru baginya dan tempatkanlah dikalangan yang mati syahid menuntut ilmuMu Ya Allah. 



 

Masuk semester ketiga di Uitm Pulau Pinang...kami mula berdikari..tinggal di rumah sewa...bayar bil air..api...internet...semua sendiri...masak...basuh baju.... 2 tahun tinggal bersama...susah...senang...pahit...manis....semua dilalui bersama....

semua sendiri....

kami tinggal berenam di bandar perda...lebih kurang 5 minit dari uitm...dan untuk kelas di bandar perda hanya ambil masa 2 minit sahaja...





 kami berkelah di sedim tahun 2009









bersama arwah ketika menjayakan program motivasi





ingat lagi...masa tu malam pertama bulan Ramadhan...mata berair mengalir tidak berhenti....tidak boleh pejam...tidak boleh berkelip...tidak boleh tidur....memang pedih mata...selsema sekali...keluar air mata tak berhenti

semuanya gara-gara metal inner gas welding dengan semi automatic welding praktikal kat workshop pagi hari itu....sepatutnya kena pakai gogle...tetapi..ambo syok sangat..sampai lupa bila buka gogle nak pakai semula...best sangat main welding ni...

malam tu...arwah Abu dan Husni lah yang bawa ambo pergi emergency dekat hospital Seberang Prai...sekejap sahaja tunggu...selepas itu...MA & nurse cuci mata ambo...pedihnya....then kena pakai kapas macam lanun...lanun pakai sebelah mata sahaja...tapi ambo pakai dua-dua mata....jadilah seorang yang buta untuk malam itu....berjalan dipimpin oleh rakan serumah dan arwah...balik ke rumah sewa pun masih tidak boleh tidur...DR pesan esok nanti baru boleh buka...

arwah tidak berkira langsung soal masa dan wang...sanggup bersengkang mata hantar ambo pergi hospital

terima kasih buat arwah dan rakan serumah yang menjaga dengan baik....


teringat lagi dulu....kami.... bukan semua ada kenderaan untuk ke kelas...ada seorang sahaja yang ada kereta...seorang yang ada motosikal dan basikal...

arwah abu ada motosikal...arwah memang sangat baik orangnya....tidak pernah berkira langsung...kunci motor di tinggal di rumah...sesiapa sahaja boleh menggunakan motosikal arwah ni...arwah tidak pernah berkira langsung...



arwah juga selalu kejut kami semua bangun subuh....

masa bulan puasa...arwah bangun awal...masakkan untuk kami bersahur....

nasi goreng arwah masak...sedap...

masa tu akhir semester...saya jual nasi kerabu...arwah selalu juga tolong...arwah juga suka akan nasi kerabu

bulan lepas buat nasi kerabu bawa pergi shah alam..arwah pergi praktikal kat power plant klang...rajin sangat-sangat...even tak wajib pun pergi hari sabtu...Masrimie rakan praktikal yang sama beritahu...Abu minat sangat-sangat nak jadi power plant engineer...

arwah memang sangat baik...AL-FATIHAH buat arwah...semoga ditempatkan dikalangan orang beriman disyurga......




Arwah meninggal semalam sebab virus kencing tikus...hasil siasatan DR beritahu punca daripada mandi di Sg Rabai 2 minggu yang lepas...

Takziah buat keluarga arwah...semoga tabah menghadapi dugaan ini...setiap yang hidup pasti akan kembali padaNYA

ketika bertemu dengan bapa arwah Abu Huzaifah, ustaz Najib semalam...beliau sempat menceritakan saat-saat terakhir arwah...sebulan terakhir ini dah nampak tanda-tanda...arwah jadi pendiam..bercakap pun nada lemah lembut...memang sedih sangat-sangat...arwah sempat peluk ibu arwah pagi semalam dalam pukul 8am lebih...mohon maaf....selepas itu..koma...

BAHAYA VIRUS INI !!!! BUKA LINK INI

oleh itu...elakkanlah madi di sungai RABAI...SUNGAI CONGKAK...dan SUNGAI-SUNGAI lain pada musim hujan ini....

Firman Allah bermaksud: Allah (Yang Menguasai Segala-galanya), Dia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya ketika matinya, dan jiwa orang yang tidak mati: dalam masa tidurnya; kemudian Dia menahan jiwa orang yang Dia tetapkan matinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya). (Surah al-Zumar, ayat 42)  

al-Fatihah...

Ya Rahman...Ya Rahim...ya Allah....kami mohon padaMU, untuk sahabat kami...Muhammad Abu Huzaifah bin Najib, naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang beriman,  lindungilah keluarganya yang masih hidup. Ampunilah dosa kami, wahai Tuhan sekelian alam, luaskanlah kediaman baru baginya dan tempatkanlah dikalangan yang mati syahid menuntut ilmuMu Ya Allah.  

hari raya haji di kampung saya


 mak buat ketupat sambal daging sehari sebelum raya....

rajinkan mak ambo...bukan sahaja ketupat palas...sate pun mak buat sendiri...kuah kacang pun home made

 sate ayam...tapi, ambo malas nak cucuk dan bakar atas arang


 sate dan kuah kacang
raya tahun ini...sunyi sedikit...kakak-kakak...semua tidak pulang beraya...3 beradik sahaja daripada 9 beradik yang beraya di kampung....huhu..

tetapi tidak mengapa..ada lembu - lembu ni yang memeriahkan suasana...jadi happening juga macam selalu

























 kenal tidak siapa ni...makin berisi sekarang ini....bahagiakah???














 lap peluh dulu...nak masuk mulut dah



 takbir berkumandang sambil darah mengalir deras



 sesi bahagi daging






 yahhkkkhh...tarik....kuat lagi.... (yang baju biru tu )





















 lembu ni paling susah nak tubang...ikat jerat tali kat kaki banyak kali putus tali....kena terajang = sepak oleh lembu ni ke pipi kanan....nasib baik tak pecah muka













semua siap awal...pukul 12pm...then makan nasi...tambah nasi....lawan ngan perut lembu muda..cicah air asam....

nyandar molek kenyang...dengar khutbah jumaat so'oh molek segho.....
nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown