renungan mataku...

2011



Saturday, February 27, 2010

RESEPI NASIK KERABU

mesti ramai yang ternanti-nanti resepi nasik kerabu yang sedap ni yea.....


senang je la kakak2 abang2 adik2 puan2 dato2 makcik2 pakcik2 tan sri2 puan sri2.........sape2 je lah....


istimewa buat teman2 yang mengenali diri ambo.......


mula2 sekali....

pastikan diri anda mandi dahulu....hehe...then amic wudhuk....


pastu...... ingat semua bahan2 ni.....

pergi la kedai.....beli sume ni yea.....



bahan-bahan untuk wat tumis nasi kerabu : -



= serai 5 batang
= santan 1 kg
= bawang merah india 11 ulas
= halia sebesar 1cm
= nisan keret ( gula melaka )
= asam keping
= lada kering
= garam


bahan-bahan untuk wat sambal ikan :-


- kelapa parut rm 1
- ikan kembung atau selayang 7 ekor
- serai
- bawang merah
- halia



ulam2 : -

- daun kesum
- pucuk serai kayu
- bunga kantan
- tauge
- timun batang
- kacang panjang
- pucuk mata ayam....

ikut la ulam ape...ni yg famous.....



pas da siap beli.....

mest nk tau cara nak buatkan.......hehehe


nantikan sambungannye...nak pergi goreng klape dan kropok...

Friday, February 26, 2010

12 RABIULAWAL 1431 H

Salam maulidur Rasul.....


hari ini hari paling bersejarah bagi umat Islam....hari kelahiran junjungan besar Nabi
Muhammad S.A.W.....














Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah Nabi terakhir yang diutus oleh ALLAH Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai MAULIDUR RASUL.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Thursday, February 25, 2010

iklan di hadapan bilik lecturer

alhamdulillah....ari ni masih lagi diberi kesihatan yang baik....

selepas clas flight mechanics, ambo meneruskan promosi iklan kepada lecturer yang pernah mengajar ambo subjek dynamic dulu.....hehe

macam biasa la..... mendapat respons yang sangat baik....

saya bagi iklan nasi kerabu kat puan syazana....then sy kuarkan busness card(gune kertas a4 colour je, print pun black and white) yang baru siap kul 1am mlm td....after puan belek2 card,

puan mintak iklan nasi kerabu lagi....nak lekat depan bilik....

memang terharu.... terima kasih puan syazana...

jasamu tetap dikenang ....


- puan syazana ni pun belum kahwin lagi, tp slalu gak panggil puan -

moga cepat2 jadi puan yea.....

perjalanan di teruskan lagi.....

tanpa diduga, ambo bertembung dengan encik Rasdi...antara lecturer yang paling best....encik Rasdi ni ngajor ambo mase 1.7 tahun yang lepas......

perbualan kami :

ambo : assalamua'laikum wbt cik. pe kabo?

encik rasdi : waa'laikummussalam. alhamdulillah, lamo x jupo...

ambo : selamat taun baru cina, eh...silap2....selamat menyambut maulid nabi....tu la...lamo dah kito x jumpe.....

encik rasdi : rayo cino gapo gak pulok...oghe sambut maulud....hehe

ambo : encik, saya jual nasik krabu loni...maghi la try....(sambil menghulurkan bisnes card)

encik rasdi : wah! jual mano?

ambo : kat depan sek. perda, blakang poli....

encik rasdi : ado lesen ko jual...

ambo : sy tumpang makcik yang juala nasi lemak. kat depan LP boleh ke nk jual cik?

encik rasdi : jual la dalam ni...kalau secara haram....nant kna halau....hehe...

ambo : x polah...nant nak, contac la no. tu...maghi antar....

encik rasdi : skali order, boleh order brapo banyok ? nak promosi kat member2 ni....hehe

ambo : brapo pun x po...k lah...trima kasih cik...


lawak btol la....da la promot kat tgah2 jln org lalu-lalang

Tuesday, February 23, 2010

promosi nasi kerabu...

promosi hari ini diteruskan dengan mempromosikan nasi kerabu kuning kepada rakan - rakan 1 clas....

semua baru balik dari kampung selepas cuti hari raya cina.....

ada yang berminat...ada yang macam tidak percaya dengan ambo....

ramai yang tanya...btol ke mu masak sendri??


jawapan ambo....nak tau betul atau tidak.....

try la beli nasi kerabu...rasa sendiri macam mane.....


bukan sahaja para siswa dan siswi satu clas.....

malah...lecture2 yang pernah memberi didkan kepada diri ambo turut menjadi mangsa promosi kawe.....

ceritanya bermula disini....

ambo dan clasmate pergi ke fakulti untuk membeli air mineral yang berharga rm 0.50 every 500ml.....

then...tanpa di sangka2, ambo berjumpa dengan lecturer yang pernah mengajar ambo mase part 4 dulu....

dialog kami pun bermula :


ambo : puan makan x nasi kerabu?

puan ct : makan...knape?

ambo : saya jual nasik krabu skrang, kat depan sekolah perda....hari jumaat, sabtu, ahad dan isnin sahaja....( sambil kawe mengeluarkan iklan yang diberikan pada clasmate td )

staff faculty : kak pun nak jugaklah....bagi la contac no...ade jual lauk ape??

puan ct : sy nak lauk ikan celup tepung...nak ikan besar2? ade budu x?

- puan ct ni bujang lg, tp sy memang ske panggil cik ct puan, slalu gak la kna tgur -

ambo pun berikan iklan nasi kerabu kepada kak zah

ambo : x letak budu la puan..puan makan budu ke?

puan ct : mkanla...mane sdap x de budu

staff faculty : x sdap la x de budu...

then perbualan diteruskan dengan macam2 lagi soalan....

tgok jam dah pkul 4 lebih...lupe ade tutor kul 4....huhu...mase nak kuar...encik amin plak datang..kak zah promote kat encik amin

encik amiin : ade jual sampai kul bpe?

ambo : dalam kul 8 am smpy kul 12pm...

encik amin : saya nak jugak la nasi kerabu...kamu antar maghi cni tengah hari...sy nak ade lauk ayam 3 bungkus...ade telur masin..nasi lebih.....brapa ringgit pun xpe....boleh?

ambo : boleh2...nant la sy cari telur masin...

encik amin : buat spesel untuk saya yea....untuk sy, 3 branak

ambo : bereh. insyaAllah...k lah encik...mintak dri dulu....




alhamdulillah....kalau terus dapat sambutan macam ni......

memang rezeki la buat ambo...dan semangat untuk teruskan perjuangan ini.....

HIJRAH....


A-Hijrah - Raihan






rahalas siddiq wa 'aniddarih, fi suhbati khairil abrari"..


maksudnya saidina abu bakar berhijrah dari rumahnya,
ditemani oleh sebaik-baik org yg paling baik..

lirik arabnya lebih menarik dari lirik melayu, yg arabnya memberi keistimewaan kepada abu bakar, tapi yang menemaninya itu lebih istimewa iaitu rasulullah...


Dan satu dini hari beberapa hari kemudiannya, pintu rumah Saidina Abu Bakar di ketuk perlahan , dan tika di buka , kelihatan Rasullullah di hadapan pintu , berkata Rasulullah " Allah telah menjanjikan aku untuk sama menemani mu untuk berhijrah ke Medina "


ketika umat muslim mula berhijrah dari mekah ke madinah , Saidina Abu Bakar AS telah bertanya sebanyak 3 kali kepada Junjungan Rasul , bila kan giliran dia ( Saidina Abu Bakar ) untuk berhijrah kerana kota Mekah mula di ancam rasa tak selamat . Dan Rasullulah sering menjawab berkata , " tunggu dulu wahai sahabat ku ,"



besnye kan....

Monday, February 22, 2010

ari yang paling best dalam dunia nasi kerabu.....

alahamdulillah......syukran ya Allah.....

wah....hari ni dpt untung paling banyak selepas penantian selama 5 hari.....

bagi anda semua, mungkin untung yang kawe dapat ini hanya sedikit....juz rm 4.6o...tapi, bagi saya.....ini adalah jumlah yang agak besar...kerana....sebelum ini...4 hari tidak balik modal pun....sehinggalah malam yang ke-4 dan yang paling untung adalah hari yang ke-5.....


alhamdulillah ya Allah......dengan izin mu ya Allah...semoga perniagaan kecil-kecilan kawe akan terus meningkat sehingga dapat memberi peluang buat rakan-rakan lain menceburi bidang ini.....atau dapat memberi peluang pekerjaan untuk orang lain.....insyaAllah....


jika diizinkan Mu ya Allah.....1 hari nanti mungin akan ade produk nasi kerabu segera...hehe..

dan sayalah pengusahanya.....


doakan....

rutin harian sebagai PENJUAL NASI KERABU

seawal jam 4.27am.....bom detik sudah berbunyi...tet.....tettt22....tet.....tettt22.....


ku tersedar dari tidur....ku melihat jam, sudah pkul 4.31am....aa'aahhh...beratnye mata ni nak terus celik....

namun ku tetap gagahkan jua...demi mencari duit poket untuk perbelanjaan pembelajaran ku....

selepas mencuci muka dan mengmbil wudhuk, ku terus menegeluarkan ayam yang telah digaul bersama kunyit lewat malam tadi...ku juga mengelurkan ikan rebus dan tepung untuk dibuat ikan celup tepung dari peti ais......

ikan rebus ambo asingkan dari tulangnya....untuk dibuat sambal ikan


selepas itu, ambo amic beras, basuh-basuh sampai cuci, then masak nasi...ambo panaskan kuali, ambo masukkan kelapa parut dalam kuali....kacau sampai garing...


ambo pnaskan kuali, kawe masukkan minyak, panaskan untuk goreng ayam dan ikan....


ambo keluarkan ulam-ulam yang telah dibasuh...


then...azan subuh bergema.....


solat dlu....


pas solat,


ambo potong ulam-ulam kecik2, halus2....





pnat la nk citer lagi....

nantikan la sambungannye.....

Sunday, February 21, 2010

NASI KERABU

kacang panjang

timun batang

ikan selayang

tauge


daun kesum dan bunga kantan



nasi kerabu....bukan nasi hari rabu...bukan nasi kelabu....bukan nasi kelambu.....

nasi kerabu yang sebenar adalah nasi kerabu yang ada tumis nasi kerabu, sambal kelapa goreng, keropok, solok lada, budu, air lada, bawang jeruk, ulam-ulaman seperti tauge, daun kesum, dan serai kayu, kacang panajng, timun batang, bunga kantan....dan lain-lain...

Thursday, February 18, 2010

kisahku sebagai penjual nasi kerabu

sedihnye crite ni.......

huhu......


masuk ari ni...da 4 ari kawe jual nasik krabu kuning....





mlm td..pas magrib....dlm kul 7.58pm...ade mis col dari mak kat kampung...

then....kawe pun tepon la trus mak...col2 x dapat...engaged...tungu jap...ade col dari kakak....pas abis cakap ngan akak...col mak semula....


kawe : assalamua'laikum

abe cik : waa'laikummussalam w.b.t

kawe : duk wat gapo?

abe cik : wat kejo skolah...

kawe : mok ado? td mok ado col yea cik?nak kecek nga mok...

abe cik : x tau la...smeta deh..mok duk dapo


mak : assalamua'laikum

kawe : waa'laikummussalam

mak : gano jual nasik kerabu ?

kawe : alhamdulillah...sedih la....x mendapat sambutan....x balik modal pun lagi setakat 4 ari jual ni....

mak : bo-bo la jual kalu dop balik modal gak...bek study daripada wat leteh jah jual nasik krabu....kalu laku..balik modal x pola...

kawe : oloh mok, jange la wat oghe give up....bru jah start ke'...tgu la 2- 3 minggu lagi..loni oghe xtau lagi...

mak : mak tau dah la...dlu arwah nenek beso jual nasik krabu....duk ralit nimbus sokmo mapus modal...

kawe : mok x wi abe jual doh ko? jangan la gitu mok

mak : kalu dah x blik modal...x pyah la..

kawe : xpola mok...loni, mok doa bagi laku jah...oghe nok try dlu...ni, barang2 da beli banyak, smalam kawan sian ikan 3 kg, santan beli 2 kg...x kan nak biar je dlm peti gitu...

mak : ikut la...tgok gano...kalu x blik modal jugok...bo-bo lah jual deh....

kawe : terima kasih mok, jange la doa g2...be positive...k?

mak : ok la.....

then perbualan di teruskan dengan bertanya kabo ayah, and adik2.....las..mintak restu ngan mak nk teruskan jualan....


so...how u think???

i should stay jual nasik krabu or not???

sape2 yang baca luahan hati ini....doakan la bisnes kawe bagi maju dengan jayanya.....syukran

nanti nex time...saya bagi resepi nasik kerabu pulak yea....







Tuesday, February 16, 2010

kisah tentang lecturer-lecturerku....

lawak citer ni...hahaahaha...

x sangup la nk citer...nant....nk gelak lagi kuat.....

ade x lecturer merajuk???
dlu mse skolah menengah...famous cikgu merajuk smpy x masuk clas langsung dah....siap tukar cikgu len....


mak ayah merajuk???? pernah ke tidak orang yang paling kita sayangi merajuk.....mak ayah kita pernah merajuk tak dengan kita?


tepuk dada, tanyalah diri anda sendiri...apakah yang anda telah lakukan pada orang tua anda??


guru ibarat mak ayah kita jugak.....doa mereka memang mustajab....x percaya???

hati-hati dengan guru..anda perlu menghormati mereka sebagai ibu bapa...mak ayah kita.....merekalah yang telaah mendidik kita menjadi manusia yang berguna....


lecturer-lecturer.....


ade lecturer yang memang kita kena sabar tahap sabar yang amat tinggi kerana mulutnya yang x cover insurans langsung....pastu cepat melenting dan marah-marah pelajar.....marah-marah pun sebab sayang sangat kat kita semua.....so, tabahkanlah hati anda untuk menerima macam-macam teguran


ade lecturer yg sruh kte wat smula asgnment or proposal berkali2 kerana grammar or 1 ayat x betul....

ade lecturer yang suke wat quiz every clas...rajin btol lecturer ni nak marking quiz kami...hehe....pastu, kunci pintu pas masuk clas...so..sape msuk clas lwat...gud bye,
padan muke x dpt mark for quiz....hehe


ade lecturer yg tanye student...tes nant...kamu nk sy bg soalan ape?
nasib bek la lecturer x sruh kami wat skema jwapan untuk test dan die wat soalan after kami bg jwapan...hehe


ade lecturer yg x nak mengaku die wat silap...egonye...same mcm student...

ade lecturer yg wat lecturer 5 minute shj stiap clas...then bg asignment byk2.....penim kami...lau kamu x faham...datang la jumpe sy....kate lecturer....


ade lecturer yang x pnah bg asgment and quiz pun....test pun wat 3 in 1....memang best lecturer ni.....smpy kami tdo dlm klas...panjang sangat lecturer nye....


ade lcturer yg ajar seciput aje...bg rmus je.....then bg tutorial...mak aih!!
x terbuat kami.....


ade lecturer yg x kisah student nk msuk clas ke x...las sem nnt...die bg attendance...kamu sign la dr start sem smpy abis...pandai2 la kosongkn 2, 3 kotak...nant kn ketua faculty x caye plak sume stdent datang and x pernah miss clas....


ade lecturer yg senyum sepanjang clas...kami pn trut same tersenyum....lawak la muke lecturer ni...sweet....student datang lwat pun die sound dalam senyuman...

ade lecturer yg x bg student pkai pencil...katenye x confident...nant nk jd engineer cmne??


ade lecturer yg terlebih rajin...wat extra clas untuk kami...mcm tuisyen la plak asenye....


ade lecturer yg ske blanje student mkn...siap wat jamuan clas lg...bukan 1 clas..sume clas die ajar.....murah betul rezeki lecturer ni...


byk lg kisah tentang lecturer sepanjang pengajian ku......
x boleh cter byk2...nantkn..mengaibkan plak.....



kami sayang lecturer kami


truskan la perjuangan mu wahai lecturer2 yg kami sayangi.....


terima kasih lecturer.....


jasamu x mampu kami balas....


semoga rahmat dan kasih sayang Allah sentiasa bersama kalian.....

dan warga pendidik semua ditempatkan di dalam syurga....kekal abadi selamanya...


doakan lah kejayaan kami semua anak-anak didikmu

sekian...

Monday, February 8, 2010

Friday, February 5, 2010

pasangan hidupku seorang yg cacat...


Cuba bayangkan jika pasangan kamu adalah seorang yang buta....pekak...bisu....tiada kaki....tiada tangan....dan beberapa lagi kecacatan lain.....

adakah anda bersetuju untuk mengahwini pasangan wanita atau lelaki seperti ini???

tepuk dada tanya iman....tanya orang tua-tua...mak ayah...

apakah reaksi mereka???

itulah yang menjadi persoalan yang membelengu fikiran ambo....

rase-rasenye kan...lau kita bagitau kat mak ayah kita...kita nak kahwin dengan pasangan yang cacat segala-segalanya....

agak-agaknyakan.....bagaimanakah reaksi mereka???


nak tau jawapannye???

cuba lah tanye mereka sendiri....hahahaha



Lirik Lagu ” Cari Pasangan “
Artis ” Rabbani “



Mari


Mari Marilah


Dengarlah ini Kisah Silam Oh Kawan


Sangatlah Berguna Moga Hidup Aman Bahagia


Di Malam Pertama Jumpa Mertua


Tersentak Si Jejaka Diberitakan


Isterinya Tidak Sempurna Rupa


Anggota Zahirnya Lumpuh Semua


Tidak Upaya Mengurus Diri


Terkejut Si Jejaka Penuh Persoalan Di Hatinya


Mungkinlah Sudah Jodoh Itulah Isterinya


Hibanya Rasa Hati Namun Tetap Redha Pada Takdir


Asalkan Punya Iman Itulah Paling Penting


Saat-saat Berjumpa


Terpesona Memandang


Benarkah Isterinya


Menawan Sungguh Cantik


Cari

Cari- carilah


Pasangan Hidup Betul-betul Oh Kawan


Bahagia Berseri


Rumah Tangga Akan Harmoni


Terhurai Dijawablah Oleh Mertua


Zahirnya Tak Sempurna Kiasan Saja


Memberi Makna Sucinya Diri


Wanita Solehah Terpelihara


Terharu Jejaka Tunduk Bersyukur


Jangan Mudah Percaya Harta Pangkat dan Rupa


Indahnya Di Mata Berawaslah


Rasul Sudah Bersabda


Insan Punya Agama Akhlaknya Mulia


fahamilah




Monday, February 1, 2010

7 PERKARA DOSA BESAR




Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

”Jauhilah diri kamu daripada tujuh dosa yang boleh membinasakan.

Baginda ditanya:

”Apakah dosa itu wahai Rasulullah?”

Baginda berkata:

" Syirik kepada Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar, memakan harta anak yatim, memakan riba, lari dari medan pertempuran perang dan menuduh perempuan yang suci melakukan zina.”


Riwayat Muslim


JAKIM




i. Syirik kepada Allah- iaitu mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain seperti mempercayai perkara-perkara khurafat, memuja hantu syaitan dan sebagainya.

ii. Sihir- melalui jin atau syaitan untuk menganiayai orang lain

iii. Membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar seperti untuk mempertahankan diri atau menegakkan hukum Allah (menjalankan hukuman keadilan)

iv. Memakan harta anak yatim

v. Memakan riba

vi. Lari dari medan pertempuran

vii. Menuduh perempuan yang suci melakukan zina.


Renung-renungkan....




nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown