renungan mataku...

2011



Monday, May 30, 2011

sebalik kejayaan lelaki adalah kerana seorang wanita.....benarkah???

kejayaan seseorang disebabkan oleh orang lain...

betul ke???

ye ke??


sebenarnya kan...

kejayaan seseoarang itu kerana ibu dan ayah yang sentiasa menyokong dari belakang..


kejayaan itu juga datang daripada hasil usaha yang berterusan...

Allah bagi ganjaran pada hambanya yang sentiasa berusaha...

tanpa diri anda sendiri..semangat...

peniup azam yang tinggi daripada orang2 yang paling rapat berada bersama kita..

kerana semuanya

Saturday, May 28, 2011

himpunan sejuta belia




apa khabar warga putrajaya..

apa khabar orang2 yang pergi hari belia 2011...

semua mesti sihat2 dan tough2...

pergi sana kena jalan kaki paling dekat pun 3-4 km gak la...besar sangat..dari presint 2 sampailah ke presint 4...

huhu..

parking kat ngan helicopter polis..duk sebelah2 je ngan choper tu ;-)


pastu berjalan...penat owh...

lau ikutkan dari Dataran Putra presint 1 sampai 20..tapi jalan kat presint 2 sampai presint 4 ni pun da x abis jalan..penat..


Dalam tempoh tiga hari itu, Putrajaya akan didominasi belia dalam penyertaan lebih 200 program.



semalam pergi sana...1st day maybe tak ramai sangat orang..

hari ni dan esok mesti lagi ramai..

macam-macam ada kat sini..

tempat yang kami nak tuju adalah mencari kerja..

tempat parkingnye jauh..kena lah jalan kaki dalam 3-4km gak la nak sampai ke menara KBS

youth job fair kat menara KBS

Lobi, Menara KBS, No.27, Persiaran Perdana, Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62570, Putrajaya


ada lebih kurang 80 syarikat yang amik bahagian..

memang banyak kerja kosong...

tapi kami da sampai dalam pukul 6pm..semua dah beransur2 nak balik..

booth yang tinggal lagi untuk interview adalah MAS...

sembang la dengan dorang...macam-macam cerita gak la...

1st2 sampai kat booth dorang dpt kacang..then dorang tanye dah kahwin ke belum??

dorang offer jawatan steward untuk kami..

aku ni dah la x cukup inci..haha..die kata boleh je..

pastu cerita pasal junior technician..

aku plop tanye pasal LAE....license aircraft engineer...

tanya pasala gaji..die cakap..mashuk owh !!!


haha..


da dekat pkul 7pm..kami pun jalan2 la balik...

kereta kebal ada..pelancar roket ada...motor show ada..

superbike...bukan setakat superbike..hyperbike pun ada...

game plop ada macam2..main xtreme game..parkour..kopek klapa...dan mcam2 lagi..

pastu..waktu jalan2..memang ada banyak para glider duk terbang atas kepala..tak de la plop hok langgar bangunan..helicopter pun 2-3 biji duk main terbang atas kepala..tak offer bg tumpang pun..huhu...



Thursday, May 26, 2011

sejadah kaabah

perasan tak...kenapa kebanyakan sejadah ada gambar kaabah???


nak tau x kenapa???



sebabnye....

sebabnyekan...


nantikan sambungannya....

Tuesday, May 24, 2011

anjakan paradigma

sampai bila kita nak berada di takuk lama...


sampai bila kita nak kekal sebagai seorang yang biasa2


sampai bila kita nak kekal buat kerja yang sama setiap hari???


sampai bila kita nak kekal berada pada jawatan yang sama???


sampai bila kita nak hidup sekadar cukup makan??


sampai bila kita nak lihat keluarga kita berada pada tahap yang sama???


sampai bila kita nak kekal macam hari ini???


setiap hari aku berfikir nak ini....


nak itu....


nak yang itu.....


tak pernah pun aku luahkan pada sesiapa..apa yang aku nak....

aku tak pernah meminta apa-apa...

kalau ada sape2 yang offer..apa yang kamu nak ???...


hanya 1 sahaja yang aku minta...bagilah aku 1 pekerjaan yang halal membolehkan aku kumpul duit untuk hantar mak ayah aku pergi sini.....

mungkin sebab niat itu

tidak kira waktu aku dalam kesusahan atau kesenangan...aku sentiasa berada dalam keadaan seperti biasa...



tapi...

hasutan syaitan kadang-kadang memesongkan hati aku ini...

aku lalai ya Allah...

kerana itu,

segalanya masih belum berubah....


sebabnya????


puncanya?????


diri kita sendiri.....



akan ku terus menghayun kaki ini...selagi mampu berjalan...meredah segala onak dan duri...




merembes air mata darah sekalipun kerana sakit hati mendengar caci dan maki sekalipun...

aku tak heran diperlakukan begitu...

aku pernah dihina kerana aku bekerja di McD....

aku pernah di marah...di perli..dan sebagainya...

aku masih lagi mampu bersabar...dalam hati ku sentiasa pasang niat...

aku nak berdikari...dah hampir 2 tahun aku tak pernah meminta wang daripada sesiapa..terutamanya orang tuaku...

waktu akhir tahun lepas, aku melanjutkan pengajiaan pun, aku guna duit sendiri untuk membayar yuran...


aku berasa amat terharu setiap kali mak ayah hulurkan duit...

aku berasa lagi terharu bila kakak2ku yang hulurkan duit....

aku menolak pemberian mereka dengan baik...

sebab aku memang mampu hidup dengan ekonomi yang aku jana sendiri...


egokah aku???

aku tetap akan terus melangkah..mencari sinar yang baru...supaya aku lebih maju....


aku nak beli buku kat adik2 aku...

aku nak beli baju baru kat adik2...anak2 buah sekali...

aku nak beli baju raya kat mak ayah sekali....

aku nak beli kat anak-anak buah sekali...tahun ni ada anak buah baru lagi..so, dah ada 4 orang...


banyaknya yang aku belum tunaikan....

yang penting...aku nak bawa mak ayah aku pergi ke sana.....insyaAllah

pesanan

kalau kamu nak jadi orang yang hebat...

jangan malu bertanya...

jangan sombong berlagak...


jagalah sifat ini...kamu pasti akan berjaya!!!

dapat kerja lagi

pagi tadi bangun lambat...pas subuh tido balik..da tau ada interview pun, masih nak tido lagi..mata mengantuk sangat..badan pun tak larat...semalam, selepas ambil abang ipar kat klia, terus pergi kenduri, lepas makan kenyang, terkejar-kejar pergi kerja...

hujan pulak...habis basah naik motor, nasib baiklah baju hujan menjadi penyelamat...

bkan cerita pasal semalam, tapi pasal hari ini... bangun lambat, tengok jam da pukul 9.15am, bangun sebab housemat syif malam kejutkan...tiba2 ada col dari company tu..apa lagi, jawab lah dengan jujur, Im over slept la, give me 1 hour for dress up...haha..







mandi2..siap sume...pergi la...waktu ni kan, tie x pakai lagi..baca balik, attire formal...dekat trafic light kota kemuning, tunggu lampu hijau, setup tie, kereta belakang siap tangkap gambar lagi...jd model la plop..haha...lampu hijau, siap da pkai,

sampai kat sana lewat 40 minut..lepas lapor diri kat pak guard, gi lah masuk bilik interview..kena answer IQ test...soalan senang2 je...


tepat jam 1140...


bermulalah sesi intview..

hai, I am hamdan, you? ( aku plop yg tanye )

I ms Deepa...( ow, ms lg )

ok hamdan, lets start interview now..

please introduce urself, family background and ur previous study...


i pun..bla2...bla2...

hamdan, how flight can fly??
(senangnye soalan)

from what i have learned, 4 thing important for aircraft, lift, weight, drag and thrust...the wing structure have the aeleron to control for rolling, elevator at the back of rudder to control yawing...it has longitudinal axis and latitude axis..

the pilot control the throttle and the yawk or joystick to pitch up or pitch down the elevator..

mr interview : ow..if the aeroplane want to land, how to landing safely?
bla..bla.....panjang lah ceritenye....

before this, i have training with department of civil aviation under spirit aerosystems and miat,

i am specialist for airbus 320 & 321 moveable fairing...


pastu kan...orang yang interview tu bagitau nak recommend i keje ngan ctrm aerocomposite kat batu berendam...sebabnye terlebih advance...haha...klakar la...

gi interview job len,..dapat yang lain plop...

i bagitau la..i x nak kerja kat melaka sebab nak continue study..then mr interview tanye..you want to work or study...choose lah...

i prefer you to continue study..you are still young...still fresh....and your family background also......................................................................................................



mcm tu lah ceritanya...lau decide nak keje, contact balik esok, balik pikir dulu..

Sunday, May 22, 2011

kerja...kerja...dan kerja..

dalam fikiranku fikir pasal nak kerja aja...sume benda tolak tepi..sebabnya..nak kumpul duit banyak-banyak..then bulan puasa nak balik puasa kat kampung..raya ngan mak ayah...

huhu..

tapi...

1st day keje panasonic, da mintak resign..tak tahan..cam mane tu...huuhu...

pasang aircond ...


tak tahan...12 jam kerja..


gi interview tempat lain plop..

huhu...

spansion KL...

separuh tahun

tup tap tup tap....

cepatnya masa berlalu...da hampir separuh tahun 2011...

sehingga ke hari ini apa yang telah anda lakukan??

adakah banyak kebaikan yang Allah janjikan bermacam ganjaran...

ATAU

adakah banyak keburukan dan dosa yang kita lakukan....


jika ditakdirkan kita mati sebentar saja lagi...

di manakah kita akan berada nanti...

anda sendiri pasti tahu di mana tahap diri anda sendiri...

tidakkah anda mahu berubah??

atau memperbaiki kekurangan diri supaya menjadi lebih baik...

jom sama-sama berubah wahai saudara, teman, sahabat, dan siapa-siapa sahaja pun anda...

bagaimana nak berubah??

' sayakan, tiap kali nak berubah, mesti ada saja penghalang',

senang saja, fokuskan pada apa yang anda nak ubah....katakan pada diri anda, apa yang anda mahu...

contohnya, saya nak A subjek ni, tak kira lah macam manapun..

ataupun macam ni, saya nak dapat markah 100% untuk ujian kenaikan pangkat, saya nak gaji mahal!

ataupun saya tak kan melewatkan solat lagi, apatah lagi meninggalkan solat, nanti saya dapat balasan serta ganjaran daripada Allah...



di manakah diri anda sekarang???


apa yang kamu mahu pada 2011??

Saturday, May 14, 2011

imam muda ep 1 2011

berguguran air mata ini sewaktu melihat rancangan imam muda episod pertama...

koyak rabak hati ini... habis hancur blako!!!

bayangkan bagaimana anak kecil yang baru selamat dilahirkan dibunuh oleh ibu bapa mereka sendiri...

adakah kita kembali pada zaman arab jahiliyah suatu masa dahulu???

masyaAllah... air mata ini turun membasahi pipi ku... sedih sangat-sangat.... luruh jantung...koyak rabak hati ni...luluh jiwa raga...rasa pedih sangat tengah menikam jiwa...lebih pedih daripada kehilangan orang yang kite sayang...

pernakah diri anda kehilangan orang yang anda sayang??
peritkan rasa???
sakit kan hati??
rasa nak pitam bila orang yang tersayang pergi meninggalkan kita...



saya tak tau kenapa orang Islam macam ni

tapi...
melihat bayi yang tidak berdosa ini dizalimi...
menjadi mayat yang tidak berdosa...
bayi ini tidak bersalah...
bayi ini tidak berdosa..
bayi ini sihat...
cukup segala sifatnya...

sedih sangat..laju je air mata ni mengalir..

namun....

MENGAPAKAH IBU BAPA ANAK INI BERLAKU KEJAM PADA ANAK SENDIRI????

ya ALLAH....

nanti anak ini akan tuntut di akhirat..mana ayah saya..mana ibu saya...mereka buang saya dalam longkang...mereka tak bagi makanan, minuman, apetah lagi didikan agama...


JANGAN KAMU BUNUH ANAK KAMU KERANA KAMU TAKUT MISKIN, KERANA KAMU TAKUT SALAH, TAK PERLU TAKUT DALAM BAB REZEKI, KAMI AKAN MURAH REZEKI BAGI KAMU..



DALAM NERAKA JAHANAM INI ADA PENUH JIN DAN MANUSIA, MEREKA INI ADA HATI TAK TAHU MENILAI, ADA MATA TAK MAHU MELIHAT, ADA TELINGA TAK MAHU MENDENGAR, ADA AKAL TAK GUNA, MEREKA INI LEBIH TERUK LAGI DARIPADA BINATANG TERNAKAN...

imam muda 2011

imam muda unggul...





memecah tradisi satu penemuan dalam sebuah perjalanan kehidupan
pencarian imam muda unggul











siapakah calon yang akan tersingkir???


mereka tergolong daripada kalangan insan-insan yang fully package..

99 % perfect..

high education..

professional career..

Sunday, May 8, 2011

who's your love????

siapakah yang paling byk berkorban utk kita???
yang telah membesarkan kita???
memberi kita makan dan minum yang cukup...

mengajar erti sebuah kehidupan...
mengasuh...
mendidik...

segala-galanya yang kita ada hari ini....

siapapun kita pada hari ini...

semuanya hasil titik peluh seorang insan bergelar ibu....mama....mak....ma...mummy....ummi....mek.......cik..

dalam berjuta-juta manusia di alam ini...hanya ada seorang sahaja...


kami sayang mak...

tapi kadang-kadang kami tak dengar cakap mak...
kami degil mak....

maafkan kami....
ampunkan kami mak....


a song fro yusuf islam :

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay rigt close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.




credit to yusuf islam

Friday, May 6, 2011

PILOT

info tentang gaji MAS PILOT on 2006 from capt LIm


Average Gross Salary (inclusive of basic salary & allowances):
  • Second Officer, SO – RM6,000 – RM8,000
  • First Officer, FO – RM10,000 – RM16,000 (also depends on craft size)
  • Captain – RM15,000 – RM35,000 (also depends on craft size)


Basic salary for Second Officers (SO):
  • Upon endorsement, a Cadet Pilot will be paid a basic monthly salary of RM4,229
  • On posting to the fleet, without supervision of co-pilot – RM5,069
  • Second year on fleet – RM5,360
  • Third year and onwards – RM5,668
Basic salary for First Officers (FO):
  • Narrow body aircraft – RM5,984 – RM9,501
  • Wide body aircraft – RM9,146 – RM17,009
Narrow body and wide body aircrafts are differentiated by a number of factors including the plane size and width, seating and so on. Typically, a narrow body aircraft has less than 200 seating, while a wide body can accommodate between 200 to 600 (Note: This is just a general definition).

Meals and Night Stop Allowances:
  • Allowances range between RM150 to RM160 per night, depending on city of stop over.
Flying/Pilot Productivity Allowances (PPA):
  • Narrow body aircraft – RM48 for Captain, RM29 for co-pilot
  • Wide body aircraft – RM72 for Captain, RM43 for co-pilot


narrow body untuk aircraft yang bawa penumpang dalam range 200 orang je...

lau wide plak, kapal yg besar yang bawak lebih 200 penumpang



Thursday, May 5, 2011

aircraft cleaner


nantikan cuti semester yang bakal bermula cuti.....cuti yang panjang lagi lama...hampir 5 bulan cuti owh...


antara tempat kerja yang 1st kami buru adalah MAS...

Subang airport sebab diriku pernah berjinak-jinak disana tahun lepas bersama spirit aerosystems...haha...

MAS byk betul pakai sub kontraktor...

nak tau tak apa kelebihan kerja dengan kontrak MAS ni...

antara yang disenaraikan dalam list kelebihan bekerja sebagai cleaner...

=> dapat melihat dan berjumpa dengan pramugara dan pramugari yang hensem lagi cantik bergaya lah sangat....


haha :-)

buat lawak la plop orang yang upload iklan kat mudah dan majalah.com


antara isi kandungan kontrak pula, sekiranya tidak cukup 6 bulan bekerja, sebanyak rm 250 daripada gaji akan dipotong sebagai penalti kerana melanggar kontrak...huhu..banyak tu...kami nak kerja tak sampai 6 bulan....


adalah briefing plop daripada mr zainuri...antara isi briefingnye :


- saya amat mengalu-alukan kedatangan anda semua menyertai warga kerjasama kami dengan MAS
- kerja ni bukan macam cuci kereta..motor, van dan sebagainya, tapi kerja cuci sebiji kapal terbang luar dan dalam..kerjanya mudah, hanya perlu pandai membaca dan menulis..
- tapi saya kesiankan kamu semua, kamu semua ada pendidikan, ada diploma, saya sarankan kamu aplly semi skill atau mekanik kalau ada sijil2..tapi sebelum dipanggil interview untuk jawatan tersebut, kena tunggu ada kekosongan dahulu..
- sementara nak tunggu kekosongan jawatan tu, kalau tak de kerja apa, tak nak bazir masa, kerjalah cuci kapal terbang dulu..
- bla bla bla exactra2....panjang lagi


macam tu lah lebih kurang isinya...



selepas habis briefing...
balik rumah, kami semua 6 orang pun discuss la...wat discussion gitu...

kami decide, cari kerja lain...lagi berbaloi daripada cuci berbiji-biji kapal terbang...


begitulah kisah pencuci kapal terbang yang tak sampai 1 minute pun bekerja...tapi dah 3 keping gambar pasport terbang, 2 keping ic photostat terbang coz bagi kat admin masa isi form hari tu....huhu...

nak tuntut balik boleh x???


NAMUN DALAM HATI KU BERKATA...

masih ADAKAH harapan...

daku ingin apply jawatan semi skill guna resume dan sijil DCA ( department of civil aviation ) ku...haha...

Sunday, May 1, 2011

Jika Doa Dimakbulkan, Tandanya ALLAH Menyayangi Kita, Jika Doa Lambat Dimakbulkan, Tandanya ALLAH Ingin Menguji Kita Dan Jika Doa Tidak Dimakbulkan, Tandanya ALLAH Merancang Yang Terbaik Untuk Kita
nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown