renungan mataku...

2011



Wednesday, March 31, 2010

lawatan 4 hari


sempena lawatan ini...alhamdulillah.....nasi kerabu semakin hangat diperkatakan sehingga mendapat tempahan untuk satu kelas....untuk lecturer, untuk staf dan jugak driver bus....

alhamdulillah.....kul 9am pagi sok gerak....mata da x larat ni....da dekat seminggu tdo lwat n bangun awal.....last three day...tdo kul 1am....bgun kul 4 lebih msak....las day bgun kul 3 lebih coz nak tes....huhu.....sok kna bangun awal lagi untuk masak nasi kerabu....tumis da siap...tinggal nak wat sambal ikan....air lada...potong ulam....dlll

Monday, March 29, 2010

test propulsion

sok test MEA 351...

subjek yg mr chiang ajar......lecturer yang senyum sokmo tak kira ape situasi sekali pun.....

banyaknye nak kena cover....6 bab sume....

sepatutnye 2 test......tp lecturer wat jd 1 test sahaja.....so sume bab masuk except topik yg last2

buku ni sume ade dekat 800 page.....






jom study

= propeller + IC ENGINE

= propeller + GAS TURBINE ENGINE

= propeller + electric motor

= GAS TURBINE ENGINE (hot jet )

= TURBOFAN

= ROCKET ENGINE ( chemical reaction) hot jet



nak muntah da ase.....nak demam.....sume ase....

mlm td bangun kul 3....buka note cket...then msak nasi kerabu......

pas2....x bukak2 da note....malam pulak start balik.....


mak ayah....maafkan anakanda kerna x prepare btol2 untuk test....




huhuhu

Saturday, March 27, 2010

hidup bermasyarakat....

wah....sekarang ni....hampir semua orang da kite knal...even x tau name..tp cam muke la every penduduk area sini....semuanya gara2 jual nasik kerabu.....

if ade majlis ape2 pun jiran2...makcik2, pakcik2, akak2....abang2...sume la ajak participate....antaranye...maulidur rasul ari tu...makan2....then semalam makan bubur kat kdai bwah...


terasa famous la pulok....tp x pe...just tinggal 1 month before final exam....so...around 1 month lg la nasi kerabu beroperasi....

after that.....no more nasi kerabu here.....so....

for all my dear customer......im very appreciate for all ur support....

especially to my belove lecturer.....my belove housmate.....
thanx ...may Allah bless all of u.....

to my mum n dad....my sis, adik2....i love u all....

ready for test 2.....


huhuhuhkk

Thursday, March 25, 2010

aircraft instrument and instrument system.....

topik ni....memang best.....crite pasal duk dalam cockpit je.....hehehe....

control panel of the aircraft system....

kena study betul2 pasal topik ni....nex week ada lawatan industri....nanti nak masuk dalam real cockpit.....da tau mane satu....ade rezeki...dapat chance fly ke....jd pilot jap.....

airspeed indicator

altimeter

directional gyro

sume la kat bahagian cockpit.....

bukan setakat tu sahaja.....sume compartmen kami n
ak selongkar.....dari tayar part yg paling bawah.....sampai la ke rudder part yang paling atas......






kepada penggemar nasi kerabu....maaf dipinta....nasi kerabu tak dapat dijual pada hari jumaat dan sabtu hadapan.....

Tuesday, March 23, 2010

high hypersonic speed

malaysia punye speed.....fighter jet je....tu pun less than hypersonic.....camne nak ade launch sendri kat sabah????????

tinggi betul angan2....at least buat la engine rocket sendri dulu...


ini....kereta pun spare part sume import.....x pandai buat sendiri!!!!!!!!



As an aircraft moves through the air, the air molecules near the aircraft are disturbed and move around the aircraft. Exactly how the air re-acts to the aircraft depends upon the ratio of the speed of the aircraft to the speed of sound through the air. Because of the importance of this speed ratio, aerodynamicists have designated it with a special parameter called the Mach number in honor of Ernst Mach, a late 19th century physicist who studied gas dynamics.

As a spacecraft re-enters the earth's atmosphere, it is traveling very much faster than the speed of sound. The aircraft is said to be hypersonic. Typical low earth orbit re-entry speeds are near 17,500 mph and the Mach number M is nearly twenty five, M <>. The chief characteristic of re-entry aerodynamics is that the temperature of the flow is so great that the chemical bonds of the diatomic molecules of the air are broken. The molecules break apart producing an electrically charged plasma around the aircraft. The air density is very low because re-entry occurs many miles above the earth's surface. Strong shock waves are generated on the lowersurface of the spacecraft.

The only manned aircraft to currently fly in this regime are the American Space Shuttle, the Russian Soyuz spacecraft, and the Chinese Shenzhou spacecraft. The figure shows the Shuttle after it has passed through the re-entry regime. The Shuttle uses a rocket propulsion system to get into orbit, but during re-entry the aircraft is actually an un-powered glider. Small steering rockets are used for maneuvering early in the re-entry because the low density of the air at altitudes above 50 miles makes aerodynamic surfaces ineffective. The heat is so great during re-entry that a special thermal protection system is used to keep the spacecraft intact. On the Shuttle, special silicon tiles are placed on the aluminum skin to insulate the skin. On the leading edge of the wings, carbon-cabon composite material is used to withstand the heat. The high forces and high heat dictate that the Shuttle has short, blunt wings. The Shuttle flies at a high angle of attack during re-entry to generate drag to dissipate speed. It executes some hypersonic split-S maneuvers to kill off speed during re-entry. The lift of the wings is only important in the final flare maneuver at touchdown.

The Soyuz, Shenzhou, and all of the early Apollo, Gemini, and Mercury spacecraft used a thermal protection system that is different than the Space Shuttle. Each of these spacecraft use an ablative, or "burning", heat shield. The heat shield is made of special ceramic materials and is designed to slowly burn away as it encounters the high temperature plasma flow aft of the bow shock wave. The change of phase from solid to liquid to gas and the convection of the flow away from the spacecraft help to protect the astronauts from the heat of re-entry.





sponsored

by NASA




Monday, March 22, 2010

nasi keburau.....

haha....lawak betul budak ni....budak darjah 2....sign board nasik kerabu kan terbang mase ditiup angin.....budak ni bca la semua yang ade kat sign board tu.....

budak tu baca nasi keburau......

haha.....


yang lawak lagi..ade customer cina tanye tentang nasi kebaru......haha.....nak tergelak je...tp cover.....

ade satu lg budak darjah satu.....die baca nasi kerbau.......

hehe

mcm2.....melayan kerenah budak2 sekolah...memang best....

alhamdulillah......nasi kerabu masih lagi boleh bernafas.....

Wednesday, March 17, 2010

Tazkirah hari ini mengajak tuan-tuan semua agar mengingati mati. Pelbagai persediaan harus kita lakukan setiap masa dan ketika untuk menghadapi kematian – Agar kematian yang kita ingini insya-Allah tercapai – iaitu Husnul Khatimah (Penyudahan Yang Baik)

Antara petanda seseorang itu mencapai Husnul Khatimah adalah seperti berikut:

  1. Sempat mengucap dua kalimah syahadah.
  2. Berpeluh didahi. Sabda Rasulullah:

    Bahawa matinya seseorang mukmin itu dengan keluarnya peluh di dahi.

    Riwayat oleh Ahmad dan Tarmizi.

  3. Mati pada malam atau hari Jumaat. Sabda Rasulullah:

    Tidak seorang muslim pun yang mati pada hari atau malam Jumaat melainkan Allah akan menjaganya dari fitnah kubur.

  4. Mati di medan perang kerana membela agama Allah. Bagi orang yang mati syahid ada 6 kelebihan:
    1. Akan diampuni dengan serta merta dosanya serta diperlihatkan tempat duduknya di syurga (kecuali mereka yang masih ada urusan hutang).
    2. Diselamatkan dari seksa kubur.
    3. Aman dari ketakutan yang teramat besar dan dahsyat.
    4. Diperhiasi dengan iman.
    5. Dikahwinkan dengan bidadari (semiskin-miskin ialah 49 bidadari).
    6. Dapat memberi syafaat kepada 70 orang keluarganya. Riwayat oleh Termizi, Ahamd dan Ibnu Majah.
  5. Mati kerana melhirkan anak.
  6. Mati kerana taun, Sabda Rasulullah:

    Taun itu satu kematian syahid bagi setiap mukmin. (Hendaklah ia sabar dan redha menganggungnya).

    Riwayat oleh Muslim.

  7. Mati akibat sakit perut maka ia mati syahid, sabda Rasulullah:

    Dan barang siapa mati kerana sakit perut maka ia mati syahid.

    Riwayat oleh Muslim.

  8. Mati tengelam dan tertimbus oleh bangunan.
  9. Mati terbakar. Riwayat At-Tabrani.
  10. Mati dalam nifas. Riwayat At-Tabrani.
  11. Mati kerana sakit TB. Sabda Rasulullullah:

    Orang yang mati kerana menanggung penyakit kurus kering ia mati syahid.

    Riwayat Tabrani.

  12. Mati akibat luka perang di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

    Barangsiapa yang luka kerana perang di jalan Allah itu mati, maka bererti ia syahid, atau kena pijak oleh unta atau kudanya atau ia mati ditempat tidurnya (setelah berperang itu) dengan sebab apa-apa pun yang dikehendaki oleh Allah, maka sesungguhnya ia adalah mati syahid dan akan masuk syurga.

    Riwayat Daud.

  13. Mati mempertahankan harta. Riwayat Bukhari.
  14. Mati kerana mempertahankan diri. Sabda Rasulullah:

    Barangsiapa terbunuh kerana mempertahankan darahnya (dirinya) maka ianya mati syahid.

    Riwayat Abu Daud.

  15. Mati dalam bersiap-siap untuk berperang di jalan Allah.
  16. Mati ketika sedang beramal soleh seperti sedang menuntut ilmu (ilmu yang dibolehkan oleh Islam) di masjid atau sedang berdakwah.

Berkata Abu Laith – Barangsiapa yang ingin selamat dari seksa kubur maka haruslah ia melazimi 4 perkara dan meninggalkan 4 perkara:

  1. Mejaga sembahyang 5 waktu.
  2. Banyak bersedekah.
  3. Banyak membaca Al Quran.
  4. Banyak bertasbih.

Dan hendaklah ia meninggalkan:

  1. Meninggalkan dusta.
  2. Meninggalakan sifat khianat.
  3. Meninggalkan sifat mengadu-domba.
  4. Mejaga Kencing.

Wallahu a’lam.

sumber soleh.net

Sunday, March 14, 2010

hajat tak kesampaian

kami bertolak sekitar jam 3pm....akak driv smpy kat tapah..then kawe plak drive....hehe..mcm bese la pilot bawak...bile da pegang stereng...bawak la dalam 160km/h...follow merc kat depan..hehe

kul 5 lebih sampai sg. buloh..ade accident...truk gak...jalan jem sangat2...da la sepanjang perjalanan hujan lebat sangat2...dalam 6pm lebih sampai area damansara..ya ALLAH...sume kereta bwak speed 20km/h, 10km/h....pnatnye bwak mcm ni...x masuk kuala lumpur..terus lalu highway kuar cyberjaya putrajaya...ya Allah...jalan jem jugak..huuhu..dalam kul 7.55pm sampai umah k.long...nasib bek ingat jalan pas kuar highway putrajaya...lau x..makan buah langsat....

malam tu men ngan anak k.long...tdo pun same ngan dorang...hehe...dalam kul 4am..baby alesya kejutkan tido...alesya bangun nangis nak susu...

esok paginya pegi klia dalam kul 12pm pas siap2 masak...kak yang duk kat sabah odw balik kg..nex flight kul 3pm...nak g jumpe kak jap...parking kat klia tu...memang mahal...x sampi 1 jam pun da dekat rm 10...jumpe ngan akak jap...pastu...makan2.....then g hkl, yaAllah...jalan kl tu pun jem jugak...hkl tu kan banyak kereta...huhu...pindah barang akak yang transfer ke hkl...pastu perjalanan diteruskan ke s.alam...hajat g s.alam nak tengok anak sedara tak kesampaian kerana baby ditahan di wad akibat kuning.....

malam tu..terus nek bus balik penang...nek bus kul 9.30pm..pakcik bus ni pulak..ya Allah...bawak bus same laju ngan basikal...trafik light merah...x dop kereta pun berenti tunggu hijau jugak...ade lori..treler kat depan...jalan clear pun x nak potong...huhu...nak tau sampai kul brape kat penang...kul 5.10m baru sampai...huhu

telefon housmat..sume x angkat...try col sume...mujurlah ade sorang terjaga...dorang sume baru terlena sabab tunggu nak gi amic kawe...besenye bus gerak dr s.alam dalam 5 jam lebih je..sepatutnya sampai dalam kul 3am...pakcik ni bwak jd hampir 8 jam..huhu...

sampai2 terus masak untuk jual nasi kerabu...semalam and kelmarin da janji ngan customer...nak x nak..masak la...ari tu jual duk kat umah je...tunggu ade col...delivery..alhamdulillah..ramai jugak yang membeli..

pagi isnin..mase tengah menjual nasi..k.long msg...abe x bubuh fuel filler cap...ya Allah...baru teringat..mase tengah isi minyak semalam.filler cap tu letak atas bumbung kereta...nak cepat sebab si alesya ni memang mengamuk bile kereta x jalan..aircond x bukak..alesya muntah2 dalam kereta...so..nak cepat2 isi...lupe nak tutup fuel cap...huhu...


kesimpulannya...jangan kalut sangat wat keje...hehe...mcm mane nak ada anak sendri ni...hehe

iLuvislam.com | Discover the Beauty of Islam

iLuvislam.com | Discover the Beauty of Islam

Tuesday, March 9, 2010

baby boy

alhamdulillah...ari ni 22 rabiul awal....10 hari selepas kelahiran nabi Muhammad s.a.w.... dapat anak sedare baru lagi...hehe....baby boy..berat 3kg....less than yang bru dapat mase maulidur rasul hari tu....1 weeks before maulidur rasul hari tu dapat baby boy jugak...berat 3.4kg....

alhamdulillah....2-2 lahir dalam bulan kelahiran Rasulullah s.a.w....pandainya kakak2 and abang2 ipar kawe plan...hehe


semoga akhlak anak2 ini seperti akhlak Rasulullah s.a.w nanti.....


happy sungguh ase dapat anak baru ni...hehe....sume keje ase semangat nak wat....

hujung minggu ni....pas asar jumaat nanti nak gerak g selangor...teman kak nak transfer...then nak jumpa ngan anak sedara baru kat s.alam.....tak sabar asenye.....

pastu nak jumpe anak k.long skali...baby girl kat puchong.....

sabtu malam terus nak bertolak balik sini...pagi ahad hajat nak jual nasi kerabu.....fuhh...memang penat...sampai2 terus masak untuk jual ahad pagi nanti.....

ya Allah.....dengan izin dan limpahan rahmat kasih sayangMU....Engkau permudahkan lah segala urusan ku.....amiinnn...


semoga nasi kerabu semakin mendapat sambutan di hati penduduk pulau mutiara...hehe



tak sabar nak jumpe angah......tahniah angah!!!





Lirik Lagu ” Anak Permata “
Artis ” Raihan “

Anak Adalah Anugerahnya
Anugerah Amat Bernilai
Namun Adakah Ia Disayangi
Adakah Kita Mendidiknya

Anak Adalah Permata
Permata Yang Tiada Tandingan
Kitalah Yang Menghargainya
Kitalah Yang Menyayanginya

Bila Sudah Hilang Rasa
Kasih dan Sayang
Anak Yang Tak Berdosa
Dibuang Tanpa Belas Kasihan

Entahkan Hidup Entahkan Mati
Itulah Nasib Si anak Kecil

Ingatlah Kita Bila Tiba Hari Tua
Anaklah Penyambung Hidup Kita
Anaklah Harapan Kita Di Sana
Hari Di Waktu Kita Tak Berdaya

Tidakkah Sedikit Rasa Bersalah
Tidakkah Sedikit Rasa Berdosa
Namun Hatinya Sudah Gelap
Hatinya Sudah Menjadi Buta

Akhirnya Anak Menjadi Korban
anak Adalah Anugerahnya
Harta Yang Amat Berharta
Namun Bagimana Ia Disayangi
kitalah Yang Mencorakkannya

Sunday, March 7, 2010

balik kg

plan dalam masa 1 hari sahaja....kakak col bagitau dapat transfer...kami pun balik kampung....

kawe memang hajat nak balik kampung pun...rindu sangat2 kat mak ayah...adik2.....lembu2...ayam2....dan mcm2 lagi...hehe......

nak beli kropok untuk jual nasi kerabu...hehe

malam before balik, jumpe kak fotostat dulu...kak sya ( muda 1 taun dari ambo ) kat hnz...kebetulan ade nak fotostat cket...then die tanye bisnes camne...gtau la alhamdulillah..sok petang kawe balik kg...sabtu dan ahad tak jual....kaka sya bagitau...

" Wah! baru start berniaga dah dapat balik bagi duit kat mak yea......bagus2.... "

kawe gtau boleh jugak...

kawe gtau nok beli kropok...k.sya pun kirim lah jugak 1kg....

dalam pukul 6pm hari jumaat tu...kakak kawe amic kawe kat rumah sewa...then perjalanan pun bermula....dalam pukul 8.15pm sampai kat jeli...berakhir la jalan pusing2 bukit yang gelap gelita...pukul 9pm sampai kat tanah merah...berenti kat stesen minyak...sebelah stesen minyak tu ade pasar malam....kakak tanye...kte nak wat balik ape ko demo ni...kawe gtau ikut la beli gapo pun...kak kawe bagi duit...sruh kawe gi beli...kawe juz beli sate dan ppopia...x tau da nak beli ape...dalam kepala fikir nak balik makan nasi kat umah.....las makan pas jual nasi kerabu t.ari tadi....tepat jam kul 10.11pm...sampai la kat umah....pas salam peluk cium ayah mak...trus g amic pinggan makan nasi...hehe....adik2 mai salam mase kawe tangah makan nasi....then sembang2 ngan mereka sume sampai kul 11.25 am gitu..then...tdo dalam kul 12 lebih...

before balik ade la customer yang tanye mase ari jumaat tu...sok jual x?

kawe pun gtau balik kg....

ramai gak la yang frust...mase duk kat kampung ade la beberapa penggemar nasi kerabu yang col tanye nasi kerabu ade lagi x? jual x?


kawe nye memang stail hanpon duk kat dapur mase duk kat kampung....kawe tak duk dalam rumah...pergi kebun la, tolong ayah la...lau tolong mak masak pun...handpon letak tepi...

dalam kul 1 lebih check hanpon...banyak miscol dan msg...untuk menjaga hati2 mereka yang telah penat menghantar msg dan menunggu kemunculan nasi kerabu...kawe pun reply la...gtau mitok maaf tak jual...

huhuu

balik penang semula pagi ahad...kul 8.30am gerak....kul 12.25pm sampy penang....then...petang gi beli barang untuk jual nasi kerabu besoknye...petang tu jugak ade lecturer datang amic kropok yang kirim before balik kg....


tak puas ase balik kg...kjap sangat....huhu....terima kasih mak ayah....adik2...kakak...

Thursday, March 4, 2010

syurga cinta

HADIRLAH CAHAYA
Syurga Cinta OST
MIG Movie Production

Lagu: Dakmie
Lirik: Hafiz Hamidun (Arteffects Production)

Jiwaku diusik gelisah
Mengharap sinaran
Menerang kerdil hati
Yang tercari dicalar kelam

Hadirlah... Read More…
Cahaya…

Basah wajah dengan air
Suci sempurna mengalir
Gugurlah mazmumah
Menyubur hidayah

Hadirlah…
Cahaya…

Pre-Chorus
Aku insan lemah
Dihanyut lena dunia
Khayalan membaluti diri

Hadirkanlah
Cahaya

Chorus
Kini aku melutut
Di hadapanMu
Maha Pengasih

Kini aku bersujud
Menyerah diri
Pada Mu Tuhan

Limpahkanlah
Hidayah buatku




sekejap lagi..tepat jam 4pm tes airframe manufacturing...doakan dapat jawab dnegan molek sekali....betul dan tepat mengikut skema jawapn.... insyaAllah

letih...

apabila kamu berasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan terus hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus berkekalan.....

dan sekiranya kamu berseronok kerana dosa.....maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang...
dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.....


- saidina ali -

PERLU KAU TAHU

KENALILAH HATIKU
Syurga Cinta OST
MIG Movie Production

Lagu: Dakmie
Lirik: Hafiz Hamidun (Arteffects Production)



Perlu kau tahu
Isi hatiku
Mungkin kau perlu
Mengenalinya

Lebih ku cuba
Memendamkannya
Makin terserlah
Perasaan cinta

Chorus

Benarlah kata
... Read MorePepatah pujangga
Tak kenal maka
Tak berasa cinta

Sudikah dikau
Mengenalinya
Sudikah dikau
Mendampinginya

(repeat verse 1 & 2 & chorus)

bridge
la la la la la la la la la la
jejaki syurga cinta kita

Tuesday, March 2, 2010

cara membuat nasi kerabu......


resepi ini dari mak ambo.....

memang sedap kalau pandai buat.....



bahan-bahan untuk wat tumis nasi kerabu : -
= serai 5 batang
= santan 1 kg
= bawang merah india 11 ulas
= halia sebesar 1cm
= nisan keret ( gula melaka )
= asam keping
= lada kering
= garam
cara2 nak wat tumis…..
-blender lada kering…..pastu blender halia, bwang merah n serai sekali…..
-panaskan santan sampai mendidih…bila mula mendidih..perlahankan api dan kacau tanpa henti……
-bila santan mula pecah minyak….masukkan lada kering yang telah diblender 5 sudu
-masukkan bawang, halia dan serai yang telah diblender tadi….
-Kacau tanpa henti bile mula mendidih…..masukkan 1 keping asam keping, 1 keret gula Melaka….
-Kacau sehingga menjadi pekat seperti kuah nasi kerabu…mcm rendang…..masukkan garam secukup rasa…..

bahan-bahan untuk wat sambal ikan :-


- kelapa parut rm 1 ( asingkan kulit coklat, biar isi kelapa sahaja diparut )
- ikan kembung atau selayang 7 ekor
- serai
- bawang merah
- halia


cara nak wat sambal ikan kelapa
- rebus ikan dan masukkan 2 keping asam keping
- goreng kelapa sehingga warna kecoklatan
- asingkan ikan dari tulang…tumbuk ikan guna lesung
- gaulkan sekali ikan, kelapa goreng, halia, bwang dan serai…masukkan garam dan gula secukup rasa…gaul sebati….
Cara untuk wat solok lada
sama seperti cara wat sambal ikan kelapa(kelapa tu x payah goreng)… juz tambah lada hitam…lebihkan garam dan gula…. then masukkan dalam lada hijau besar…rebus…letak air sedikit

ulam2 : -

- daun kesum
- pucuk serai kayu
- bunga kantan
- tauge
- timun batang
- kacang panjang


ikut la ulam ape...ni yg famous.....Ulam2 potong halus2 macam mayang bawang
Untuk wat nasi warna kuning : -
- Basuh beras seperti biasa
- Masukkan sedikit kunyit
- Masukkan daun pandan 3 helai…Masukkan daun limau purut 1.5 helai
Cara wat air lada :
- Blender lada burung, cuka, garam, dan gula secukup rasa
untuk wat ikan celup tepung....rebus ikan...celup dalam tepung beras yang telah digaul dengan telur, air dan garam...

untuk lauk lain seperti ikan bakar, ayam bakar, daging bakar....ayam berempah.....

selamat mencuba.....setinggi penghargaan buat mak yang banyak ajar cara masak yang sedap2.... 







nanti bila da siap masak...jemputla kami sekeluarga makan.....hehe

 

2 tes this week

sok pagi kul 8am tes aircarft system....

khamis lusa tes airframe manufacturing....

hehe

Monday, March 1, 2010

new advertisement







baru lebih specifikasi.....hehe

lembutnya hati seorang ibu.....

ku pinang2 tak dapat2.....

ku pujuk2 ku rayu2.....


hati maka ayah memang lembut kan.....hehehe


jom gurindam.....


Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
bercerai kasih talak tiada
seribu tahun kembali jua

Anak Cina pasang lukah
lukah dipasang di Tanjung Jati
di dalam hati tidak kulupa
bagaikan rambut bersimpul mati

Kalau tuan mudik ke hulu
Belikan saya bunga kemboja
kalau tuan mati dahulu
nantikan saya dipintu syurga




mak akhirnya bagi permission untuk kawe meneruskan bisnes nasi kerabu....hehehe....alhamdulillah....kawe gtau kat mak...nak jual pagi2 je kat kedai...

alasan lain...kawe bagitau ujung minggu x study jugak pagi2.....pastu bangun awal pagi lau jual.....kul 4 pagi da bangun umtuk masak......siap boleh g solat subuh berjemaah lagi.....

mak pun dengan senang hati bagi permission....hehehe....alhamdulillah...........




jika saya adalah seorang ibu...saya pun tak bagi anak2 saya kerja sambil belajar.....jauhnye berangan...haha



syukur pada MU YA ALLAH.....



MINTAK JAUH JADI MACAM DALAM gurindam ini....



“Tanam pinang rapat-rapat
biar senang puyuh berlari
ku pinang-pinang tak dapat dapat
ku pujuk-pujuk ku bawa lari”



ish2....nk bawak lari kemana tu?????
restu orang tua membawa kebahagian hakiki hingga ke syurga.....

mak macam x merestui....

sedihnye......

mak bimbang sangat kat ambo....

mak bgtau...sem ni da sem akhir.....concern on my stdy...x pyah bazir masa nok jual nasi kerabu.....


mak macam tidak percaya yang ambo gtau x penat pun jual....hehe....bangun kul 4 lebih...kul 5 pagi....malam tdo kul 1 am....kadang kul 2 lebih....


" lau x jual...memang jarang bangun awal.....at least dapat gak tahajud......hehehe...tu je alasan yang bagi kat mak....".


alhamdulillah.....mak bagitau...ikut suke kamu la...da besar....pikirlah sendiri untuk masa depan kamu....mak x nak nanti...belajar x sempat....jual pun x laku....sume x jadi....


sem akhir ni wat la hok paling molek untuk diri kamu sendiri......huhu....sedihnye....bukan je mak yang bimbang kan ambo....k.long, k.ngah. kak nur(kakak yang ke-5 ) pun asyik tanye soalan same.....huhu.....


penat kawe mikir pasal ni.....mlm tadi tdo kul 3 lebih...pagi td bangun lewat....kul 5.27am bru bangun...kelam kabut....sampai telur masin basuh sampai pecah....masak nasi x on....beras pulak abis....huhuhu...


malam tadi plan delivery nak kirim kat housmate anto...clas yea kul 8...tp ceknut ade tes...so....kawe yang da kalut2 ni....anta sendri je kat k.zah n lecturer2....smpy kat bilik lecturer...x mai lagi...ambo pun sangkut je kat pintu bilik.....hehe...


alhamdulillah...ari ni nasi kerabu clear....tgal nasi je x abis...
nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music





NASA's Shuttle/Rocket Missions Countdown