renungan mataku...

2011



Tuesday, March 2, 2010

cara membuat nasi kerabu......


resepi ini dari mak ambo.....

memang sedap kalau pandai buat.....



bahan-bahan untuk wat tumis nasi kerabu : -
= serai 5 batang
= santan 1 kg
= bawang merah india 11 ulas
= halia sebesar 1cm
= nisan keret ( gula melaka )
= asam keping
= lada kering
= garam
cara2 nak wat tumis…..
-blender lada kering…..pastu blender halia, bwang merah n serai sekali…..
-panaskan santan sampai mendidih…bila mula mendidih..perlahankan api dan kacau tanpa henti……
-bila santan mula pecah minyak….masukkan lada kering yang telah diblender 5 sudu
-masukkan bawang, halia dan serai yang telah diblender tadi….
-Kacau tanpa henti bile mula mendidih…..masukkan 1 keping asam keping, 1 keret gula Melaka….
-Kacau sehingga menjadi pekat seperti kuah nasi kerabu…mcm rendang…..masukkan garam secukup rasa…..

bahan-bahan untuk wat sambal ikan :-


- kelapa parut rm 1 ( asingkan kulit coklat, biar isi kelapa sahaja diparut )
- ikan kembung atau selayang 7 ekor
- serai
- bawang merah
- halia


cara nak wat sambal ikan kelapa
- rebus ikan dan masukkan 2 keping asam keping
- goreng kelapa sehingga warna kecoklatan
- asingkan ikan dari tulang…tumbuk ikan guna lesung
- gaulkan sekali ikan, kelapa goreng, halia, bwang dan serai…masukkan garam dan gula secukup rasa…gaul sebati….
Cara untuk wat solok lada
sama seperti cara wat sambal ikan kelapa(kelapa tu x payah goreng)… juz tambah lada hitam…lebihkan garam dan gula…. then masukkan dalam lada hijau besar…rebus…letak air sedikit

ulam2 : -

- daun kesum
- pucuk serai kayu
- bunga kantan
- tauge
- timun batang
- kacang panjang


ikut la ulam ape...ni yg famous.....Ulam2 potong halus2 macam mayang bawang
Untuk wat nasi warna kuning : -
- Basuh beras seperti biasa
- Masukkan sedikit kunyit
- Masukkan daun pandan 3 helai…Masukkan daun limau purut 1.5 helai
Cara wat air lada :
- Blender lada burung, cuka, garam, dan gula secukup rasa
untuk wat ikan celup tepung....rebus ikan...celup dalam tepung beras yang telah digaul dengan telur, air dan garam...

untuk lauk lain seperti ikan bakar, ayam bakar, daging bakar....ayam berempah.....

selamat mencuba.....setinggi penghargaan buat mak yang banyak ajar cara masak yang sedap2.... 







nanti bila da siap masak...jemputla kami sekeluarga makan.....hehe

 

No comments:

Post a Comment

nothing can fly without airfoil...

but i try my best to do it




luahan.....dengarla muzik berbicara










Music